На над 400 повиквания на спешния телефон са се отзовали медиците от ЦСМП за седмица

На над 400 повиквания на спешния телефон са се отзовали медиците от ЦСМП за седмица

Много напрегната за екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник е била изминатата седмица. Те са се отзовали на 439 повиквания на телефон 112, което е с 41 повече от предходната седмица. Амбулаторните прегледи, извършени във филиалите на ЦСМП в областта пред седмицата са 261 и са с 35 повече от предходната седмица. Линейките на спешния център са транспортирали 178. От тях 128 пациенти са били със съмнение за коронавирус. От тях при 112 е потвърдена диагнозата COVID 19. През изминалата седмица спешните медици са реагирали на две ПТПП-та, за радост, без тежко ранени. Това информира директорът на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов.

Според него, жителите на региона са стресирани от пандемията и при най-малко повишаване на температурата, звънят на спешния телефон. „Вярно е, че симптомите на коронавируса са подобни на тези при сезонния грип. Затова хората се притесняват и веднага звънят на спешния телефон. В момента двама лекари са ни с коронавирус и един е с неразположение заради грип. Но в Земен и Трън лекарите ни са все още болни, което ни създава затруднения при осигуряването на медици в тези общини, които са най-отдалечени от Перник. Въпреки това       , осигуряваме лекари в тях, докато болните се завърнат на работа. Нашите медици работят при голямо напрежение и са преуморени вече. Повечето от тях твърдят, че са на пределите на силите си, но въпреки това вършат своята работа безотказно”, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- вярно ли е, че във филиалите на ЦСМП в региона липсват в момента антигенни тестове и хората не могат да си ги направят, д-р Симеонов отговори:”Да, имаше временно недостиг на антигенни тестове. Информирах веднага РЗИ и в понеделник следобяд  получихме. Създали сме организация и във вторник ги транспортирахме веднага до всеки филиал”.