В пернишка област малките ученици остават на дистанционно обучение!

В пернишка област малките ученици остават на дистанционно обучение!

Ученици от 15 области в страната, в това число и област Перник, ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат  в страната поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент те не са налични в базата на БЧК в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени, информираха от МОН.

Новината беше посрещната със смесени чувства от някои директори на основни училища в Перник. Причината е, че родителите на малките ученици имали нагласата от сряда децата да тръгнат присъствено на училище. Сега, обаче, не се знае кога реално това ще стане. По тази причина родителите отново трябва да търсят варианти, за да помагат на малките ученици да се обучават у дома дистанционно.

Миналата седмица здравните власти избраха два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключиха договори с двама дистрибутори за доставката на общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени, веднага щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас, увериха от МОН.