Създават буферни зони за членовете на СИК в нощта на вота

Създават буферни зони за членовете на СИК в нощта на вота

Община Перник, на чиято територия е Районната избирателна комисия, е създала организация, с която да се предотврати струпването на много хора на едно място в изборната нощ.

Буферните зони остават същите, както и на изборите през април и юли. Направено е всичко възможно да се сведе до минимум рискът от заразяване и да се запази здравето на хората, каза секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.

За община Перник буферната зона ще бъде в стола на общината.

За община Радомир ще бъде в големия салон на Двореца на културата, а за община Земен –  в малкия салон на Двореца на културата.

От община Брезник не пожелаха буферна зона, те ще пътуват с автобуси – по шест секционни комисии в автобус, и ще изчакват на паркинга встрани от общината да дойде техният ред за влизане в РИК.

Община Трън и община Ковачевци ще бъдат настанени в корпуса на техникума по облекло и хранене, обясни Жлябинков.

В Перник, където СИК-овете са най-много комисиите ще изчакват по места да бъдат извикани и транспортирани до буферната зона.

Извозването на секционните комисии ще става поетапно.

Няма как над 1000 членове на секционни избирателни комисии от община Перник да бъдат събрани на едно място. Смятам, че сме направили добра и стегната организация вотът да мине нормално, безпроблемно и да запазим здравето на хората, подчерта Жлябинков.