Перник загуби един изключителен родолюбец

Перник загуби един изключителен родолюбец

Днес Перник изпрати в последния му път един изключителен родолюбец.

Почина председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации в България, полковникът от запаса Борис Николов.

„Пернишката общественост загуби един истински патриот, родолюбец и достоен българин. Аз загубих приятел. Но има личности в нашата история, за които винаги се говори и пише. Яркото ти присъствие ще се помни. Оставаш в сърцето ми, академик Николов“ – написа Силвия Нотева.

Николов беше координатор на националната инициатива „Една детска сълза, една молитва“. За 70-годишния му юбилей беше награден със знак „За достойнство и чест“.

Борис Николов работеше много активно за съхраняване на военната памет и бойната ни слава.

През 1995 г. възстановява Задругата на военноинвалидните кооперации, като създава Съюз на военноинвалидните кооперации в България. В организацията членуват повече от 40 военноинвалидни кооперации, на които, от създаването  е председател.

През 2013 г. обединява усилията на военно-патриотичните организации в работата им с децата и учредява национална инициатива „Една детска сълза една молитва“, на която е главен координатор. Инициатор е, съвместно с началника на Военна академия, на инициативата за посещения на ученици от средните класове в академията и запознаване с нейната история, а от там и на Българската армия.

Полк. Николов участва в изграждането на Военно-исторически парк в местността на връх „Кръстец“ в землището на гр. Плачковци, община Трявна, за отдаване почит на загиналите руски воини и български опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. Съвместно със Съюза на ветераните от войните на България участва  в инициативата за изграждане на паметник в района на с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония, в памет на загиналите български воини през октомври 1944 г.

Поклон пред паметта му!