Намаляват болните от остри респираторни заболявания и варицела, твърдят от РЗИ-Перник

Намаляват болните от остри респираторни заболявания и варицела, твърдят от РЗИ-Перник

Над 3 пъти са намалели болните от остри респираторни заболявания и грип в областта през изминалата седмица. Регистрираните болни са 36, при 103 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 45,67%oo, при средна за страната 117,75%oo към 01.11.2021 г. Добрата новина съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Незначително се е увеличил и броят на заболелите от заразни заболявания. Констатираните през седмицата заболели са 769, при 763 за предходната, което е само с 6 повече.

Сравнително малко е увеличението и при новозаразените с коронавирус в областта. Регистрираните през изминалата седмица болни са 764, при 757 за предходната. Заболелите са от всички общини в област Перник и от всички възрастови групи. През седмицата са направени 76 антигенни теста и 7 теста за антитела. Издадени са 217 имунизационни сертификата.

Другата добра новина за изминалата седмица е, че са намалели и болните от варицела в региона. Установени са 5 болни, при 6 за предходната седмица. Заболелите са на възраст 5-9 г. и всички са от Перник . От здравната инспекция увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През изминалата седмица инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 50 проверки. От тях 21 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. 3 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването.

В резултат на упражнения през седмицата контрол от страна на здравните инспектори, са издадени 1 173 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през отминалата седмица РЗИ-Перник продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 74 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването. През седмицата