Адвокат Силвия Иванова: Решението на ЦИК е юридически цинизъм

Адвокат Силвия Иванова: Решението на ЦИК е юридически цинизъм

  Кандидатът за народен представител от Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“, с преференция 102,  Силвия Иванова е юрист по образование и адвокат с дългогодишен опит в сферата на изборното законодателство. Защитавала е в съдебната зала Общинската избирателна комисия в Радомир по повод жалба от покойния вече Златко Стойчев-кмет на Община Радомир през 2007г. за предсрочното прекратяване на пълномощията му. През 2015г. е защитавала кмета на село Старо село, в община Радомир,  Петър Митрин при касирането на кметските избори  и  част от избраните общински съветници в Общински съвет-Трън относно разпределението на мандатите за общинския съвет. Била е в различни периоди секретар и член на Общинската  избирателна комисия в Трън.

По повод решението на Централната избирателна комисия,  относно ръчното преброяване на контролните разписки и отчитането на изборния резултат с допълнителен протокол за изборите на 14 ноември, адвокат Иванова заяви:

”Това решение на ЦИК е юридически цинизъм и очаквам днес Върховният Административен съд след като разгледа жалбата, подадена от нашата Коалиция „Изправи се  БГ! Ние идваме!, както и тези на   ПП „Продължаваме промяната“ и „Демократична България-обединение“ да го отмени.

 С измененията на Изборния кодекс през месец май тази година  се въведе гласуване със специализирани устройства – машинно гласуване, с изключение на секциите с под 300 избиратели, като отчитането на резултата се извършва с отпечатването на протокола от машината. Тези законодателни изменения бяха въведени с цел да се премахне човешкият фактор при отчитането на гласовете, водещ до неточности, множество грешки и възможност за манипулации на вота; да се намали броят на недействителните бюлетини; да се гарантира точно отчитане на  вота на гласоподавателя, включително и гласуването с преференции, което често пъти оставаше неточно отчетено,  както и да се ограничи купения и контролиран вот посредством заснемането  на бюлетината с отразен вот и т.н.

  С тази нормативна уредба за първи път бяха проведени изборите на 11 юли, като машинният вот показа изключително висока степен на точност и сигурност, както и бързина при отчитането на изборния резултат с отпечатването на машинния протокол. Това становище изразиха абсолютно всички наши членове в секционните комисии тогава.

   В условията на все повече усложняващата се пандемична обстановка с COVID-19 в страната ни, като здравните власти отчитат, че е възможно да продължи и към изборния ден на 14 ноември, това решение на ЦИК за мен е и абсолютна гавра с членовете на СИК, наблюдателите, застъпниците, кандидатите за народни представители и представителите на медиите.  С решението  си, ЦИК поставя на повишена  опасност здравето на всички тези участници в изборния процес, тъй като ръчното преброяване на контролните разписки ще доведе до сериозно и ненужно удължаване на изборният ден. А престоят много по-дълго време в затворено пространство и събиране на множество хора в недостатъчно голяма площ ще доведе до напрежение между членовете на СИК и присъстващите други участници в изборното помещение и неминуемо ще влезе в колизия с предписанията на здравните органи за спазване на противоепидемичните мерки.

 Решението на Върховния Административен съд се очаква да бъде постановено до края на днешния ден.

   Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е с номер 31 в бюлетината, а преференцията за адвокат Силвия Иванова е 102”.