Художник дари на Държавен архив – Перник 40 свои проекта

Художник дари на Държавен архив – Перник 40 свои проекта

Над 40 свои проекта е дарил на Държавен архив – Перник Минчо Тодоров – художник по приложни изкуства и скулптор, съобщиха от архива. Тодоров е автор на декоративно-монументални произведения, приложна графика, парково-градинска пластика и интериорни решения.

Притежател е на патент за промишлен дизайн – слънчев часовник, чието изобретение и подобрение създава в началото на новото хилядолетие. Творецът смята, че работата му по слънчевите часовници е едно значимо творческо постижение по подобна система за точно отчитане на времето по слънцето.

Негово дело е паметникът на Св. Иван Рилски пред Двореца на културата в Перник и ключът-символ на града. Той е направил много декоративни пана и витражи в почивни бази в Слънчев бряг и Пампорово, реставрирал е стъклописи в Съдебната палата в София. Носител е на награди от национални конкурси.

Минчо Тодоров е роден през 1937 г. в пернишкото село Драгичево. Завършил е висшето си образование през 1964 г. в Националната художествена академия, специалности „Керамика“ и „Скулптура“. Студент е в класа на проф. Стоян Райнов, където е учил занаята от бъдещите професори по керамика Венко Колев и Георги Коларов, а скулптурата – от италианския възпитаник проф. Анастас Дудулов и проф. Иван Мандов. Паралелно с това две години учил живопис при професорите Борис Данков и Мито Гановски /монументалист от катедра „Стенопис“/.

Предстои регистрацията на личен фонд на името на Минчо Тодоров в Държавен архив – Перник.