Перник с двама нови почетни граждани – етнолога Цветана Манова и художника Филип Седефчев /посмъртно/

Перник с двама нови почетни граждани – етнолога Цветана Манова и художника Филип Седефчев /посмъртно/

На извънредно заседание днес пернишкият ОбС реши единодушно със със званието „Почетен гражданин на Перник“ да бъдат удостоени етнологът Цветана Манова и посмъртно художникън Филип Седефчев. Двамата творци имат съществен принос за популяризирането на Перник и неговите традиции по целия свят.

Манова е удостоена със званието заради дългогодишната й професионална, научна, творческа и обществена дейност, свързана с проучване, документиране, популяризиране и опазване на локалните практики в традиционната култура на Перник и региона. Тя е инициаторът за влизане на пернишкия обичай Сурова в съкровщницата на ЮНЕСКО. Автор е на много книги, свързани с етнографията на Пернишко, с родовата памет и обичаи. Манова е призната като голям познавач на традиционните културни практики на територията на Средна Западна България. Името й е свързано с опазването и популяризирането на местния празник „Сурова” и свързаният с традицията МФМИ „Сурва”. Съществен е приносът й в изготвянето и защитата на кандидатурата на обичая „Сурова” и вписването му в националната и световна листа на нематериалното културно наследство.

Заради дългогодишната ѝ професионална, научна, творческа и обществена дейност, тя е призната като един от големите познавачи на традиционните културни практики на територията на Средна Западна България.

Филип Седефчев пък е един от знаковите художници в Перник, който твори в областта на живописта, монументалните изкуства, скулптурата, графичния и пространствен дизайн. В националната академия е бил приет по параграфа „Изключителни дарования”.

Той е автор на запазения знак и тотал дизайна на МФМИ „Сурва”, който е познат по целия свят. Творчеството му е тясно свързано със специфичните и уникални традиции на Перник и Пернишко, а творбите му са показвани по десетки изложби. Те са и една от причините Перник и неговите обичаи да бъдат познати по целия свят.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 г. в село Садовик, тогава в област София, околия Брезник. През 1961 г. завършва живопис в Националната художествена академия при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници.

Автор е на над 300 реализирани постери, запазени знаци, гербове. Проектирал е и изпълнил над 90 монументални творби – стенопис, гоблен, витраж, пластики от дърво, камък, метал, керамика. Живописта му е определяна като символен балкански „Оп арт“.

За съжаление Филип Седефчев напусна внезапно този свят малко преди Деня на града. А отличието Почетен гражданин ще бъде връчено на семейството му посмъртно.