Министерството на здравеопазването обясни кога смята да въведе локдаун в България

Министерството на здравеопазването обясни кога смята да въведе локдаун в България

Ако заболеваемостта в страната продължи да нараства лавинообразно, не бъде овладяна и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се мисли за въвеждането на локдаун. Това обяви в ефира на „Здравей, България” вчера зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън вкъщи”, добави той и уточни, че е възможно да се въведе зелен сертификат и за работещите в администрацията.

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни зам.-здравният министър.

Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави той.

Относно зеления сертификат,  д-р Златанов заяви: „Нямаме никакво намерение да се откажем от зеления сертификат”.  По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент.

Той коментира и обвиненията на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, че с поръчката на детски тестове за COVID-19 се извършва мащабна далавера. „Има една българска поговорка – да си я припомним: „Крадецът вика дръжте крадеца”.

Добрата новина според здравните власти е, че с рязкото увеличение на тестването в страната излизала наяве скритата заболеваемост.