Скромно честват Деня на града в Радомир

Скромно честват Деня на града в Радомир

Днес е Димитровден – денят, в който църквата почита традиционно  Свети Димитър. Много български населени места тачат светеца като свой покровител и денят е празничен. Сред тях е и Радомир. В миналото на Димитровден в Радомир се е провеждал голям събор, а от 1999 година официално, с решение на местния Общински съвет, 26 октомври е обявен за Ден на града. Радомирци се радваха на много инициативи от всякакво естество, което правеше празника шумен и забавен. Тук пристигаха гости от близо и далеч и заедно с домакините се радваха на изобилието от забавления.

Заради извънредните мерки днес обаче Денят на града минава скромно, без концерти и масови тържества. В сутрешните часове в местната църква „Св. Димитър”, която отбелязва и храмов празник, бяха отслужени тържествена литургия и водосвет. По-късно в Общинския исторически музей беше открита изложба живопис на Надежда Боборачка. Представена бе и изложба с творбите от фотоконкурса „Радомир през моя обектив”.

По повод празника, тази година почетният знак на община Радомир е присъден на Доротея Андонова – Костадинова, председател на местния клуб „Олимпиец”, за приноса й за популяризиране на олимпийските ценности сред младите хора.