Пелетите поскъпнаха драстично, но липсват на пазара

Пелетите поскъпнаха драстично, но липсват на пазара

Тежка и вероятно студена ще е за много жители на областта задаващата се зима. Единици са онези, които не са притеснени как ще си осигурят топлото. Защото обитателите на домове, които са на централно парно вече си задават тревожния въпрос ще могат ли да си го позволят или ще се свият край радиатора само в една стая. Горе – долу така стои въпроса и с онези, които ползват електричество, за да са топли жилищата им. Притесненията ескалират непрекъснато заради задаващото се драстично увеличение на цените на ток, парно, хранителни и всякакви други стоки.

Ако някой завижда на людете, които ползват дърва и пелети за отопление, трябва да си коригира поведението. Защото за тях проблемът е не по-.малко тежък. На редакционния ни телефон ежедневно пристигат сигнали за липсващи в складовете на фирмите дърва за огрев и пелети. И ситуацията е такава не от вчера. „Още в първите дни на октомври опитах да купя пелети, но навсякъде ми обясняваха, че трябва да изчакам, защото нямат. В някои складове дори правеха предварително записване, но най-ранната дата, която ми бе предложена, бе средата на ноември. При това се оказа, че от миналата година насам цената им е скочила повече от драстично. Тя е около 600, дори 700 лева при 400 миналата зима.. Нямах друг избор, записах се. Но се притеснявам, че докато ми дойде редът, цената може да е скочила още“, сподели наш съгражданин. И не е единственият. Домашното парно и на друго семейство от общината също не работи заради липсата на пелети. Мнозина, които са опитали да си осигурят иначе екологичното гориво от складове в столицата или други съседни области, споделят, че и там са ударили на камък. По-предвидливите, които още през лятото са помислили за отоплението си през зимата, са се снабдили с пелети на цена от 400 лв. за тон.

В същото време към границата с Гърция ежедневно пътуват тирове, натоварени с дървен материал. Държавата трябва да се вземе в ръце и временно да намали износа на дървесина, докато не осигури отоплението на собственото си население, са категорични мнозина. И припомнят, че въпросът има и екологична страна. По принцип всички дървесни пелети за отопление се изработват от дървени отпадъци — дървени стружки, съчки, дървесен плах от струговане, които се смилат в плътна хомогенна маса. Висококачествените пелети имат ниско съдържание на прах и пепел, а също и ниско водно съдържание. А според специалисти – еколози, голямото замърсяване на въздуха идва от печките на въглища. В Перник проблемът е сериозен, а в столицата дори бяха раздадени средства на хиляди семейства, за да сменят въглищата и гумите с пелети. Как обаче да сработи инициативата тази зима, след като няма дърва, няма пелети, питат перничани. Засега проблемът остава нерешим и никой не се осмелява да направи прогноза кога ще бъде решен. Защото ситуацията е повече от тежка и за самите фирми, произвеждащи въпросното гориво, заради високите цени на електроенергията. По всяка вероятност цените на тока и след Нова година ще продължат да вървят нагоре. А Перник вероятно ще продължи да се гневи на мръсния въздух и тази зима. По всяка вероятност много перничани ще мръзнат, докато дочакат появата на пелети на пазара или се снябдят с въглища, които също са вече кът на пазара.