Здравка Евтимова – победител в „Любимците на България”

Здравка Евтимова – победител в „Любимците на България”

Световно известната писателка, перничанката Здравка Евтимова е победител в категория „Литература“ в предаването „Любимците на България“ на БНТ.

Здравка се бори за почетния приз заедно с другите номинирани творци – Стефан Цанев, Алек Попов, Галина Златарева, Георги Господинов, Михаил Вешим и Недялко Йорданов.

Здравка Евтимова коментира, че другите писатели в категорията „Литература“ в предаването „Любимците на България“ са хора, от които се възхищава и чиито книги с голяма радост чете.

„Радвам се, но същевременно това е и тежест, защото след това човек се бои да не напише нещо слабо. Дай Боже всички пишещи да докосват сърцата и мислите на читателите. Наградата е и нещо, което радва човека, но от друга страна му казва стъпвай внимателно на земята, защото единствено работата и това, което създаваш е важно“, сподели Здравка Евтимова.

“Любимците на България” е мултимедиен проект на БНТ, който цели да определи най-обичаните съвременни българи в категориите спорт, музика, кино и театър, литература, медицина, наука, образование, мода, личности за пример, инфлуенсъри, популярни двойки и други любимци.

Водещ на формата е поп-звездата Миро, а в студиото компания му правят четирима панелистите, които коментират номинациите. Веднага след обявяването на номинираните за седмицата, зрителите имат възможност да гласуват до неделя за личността, която харесват най-много.

Здравка Евтимова е почетен гражданин на Перник и носител на званието „Личност на годината“ на в.“Съперник“. беше  преподавател по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев” в Перник. Работила е като като преводач към българската мисия в централата на НАТО в Брюксел и в МО. Нейни творби са публикувани в САЩ, Канада и други англоезични страни. Романът й “Бог на предатели”  през 2008 г. беше издаден от Buck Publishing – САЩ, а разказът “Acceptance” (“Приемане”), публикуван в канадското списание “Adbusters” през 2010 г., влезе в инициативата на движението “I Occupy Wall Street”.

Евтимова е автор, чиито творби  са публикувани в 32 страни по света.

През 2015 г.  разказът й „Кръв от къртица“ бе включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания.  От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ

Здравка Евтимова е носител на престижни литературни награди у нас и по света, представител на най-новата българска литература. За нея литературната критичка Ема Одсли пише: “Нейната многостранност е такава, че още от първия ред може за миг да ви изпълни с щастливо усещане или да ви накара да почувствате острие на гилотина, което се спуска над главата ви.”