Удължават срока на сертификатите за преболедуване

Удължават срока на сертификатите за преболедуване

„Проучихме дали е възможно, дали може да се удължи срока от 6 на 12 месеца на сертификата за преболедуване на COVID-19“, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг вчера. Той поясни, че към момента са получени две становища. В тях се посочва, че единодушно приемат да се удължи срокът от 6 на 12 месеца.

Веднага ще бъде допълнена заповедта на министъра и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната.

За поставилите първа доза от ваксината, ще има документ, който да има същата функция на зелен сертификат, докато се постави втората доза.

До понеделник, при проверка от РЗИ в обектите, където ще се влиза само със зелен сертификат, при установяване на нарушения, ще се издава само предписание.

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще извършва тестовете.

По отношение на държавната администрация Кацаров посочи, че хората, които са на гише и обслужват граждани, там трябва да се създадат условия за чиста среда – да се тестват тези хора, да са преболедували или да са ваксинирани.