Значително се увеличават болните от заразни болести и заразените с COVID-19 в пернишки регион, твърдят от РЗИ

Значително се увеличават болните от заразни болести и заразените с COVID-19 в пернишки регион, твърдят от РЗИ

През  изминалата седмица в пернишки регион са регистрирани 594 болни от заразни заболявания , при 439 за предходната седмица, което е със 155 повече.

Добрата новина е, че болните от остри респираторни заболявания и грип през седмицата са намалели, макар и незначително. Регистрираните болни са 50, при 51 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 69,20%oo, при средна за страната 99,90%oo към 17.10.2021 г.

Болните от въздушно-капкови инфекции през седмицата са 593, при 438 да предходната, което е увеличение със 155 да периода.

Значително са се увеличили и заразените с COVID-19. Регистрираните новозаразени през седмицата са 590, при 438 за предходната, което е със 152-ма повече. Заболелите са от всички общини на област Перник и от всички възрастови групи, сред които и деца. Направени са 76 антигенни теста и 7 теста за антитела.  Издадени са 85 имунизационни сертификата.

През миналата седмица няма увеличаване на болните от ентероколит. Регистриран е само 1 болен- дете на 3 години от Перник. То се лекувана в СБАЛИПБ – София.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

 През седмицата здравните инспектори от Перник са извършили 58 проверки. От тях 16 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. Извършени са 8 проверки по спазването на противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването и 1 проверка по спазване на изискванията за бутилирани натурални минерални, изворни и  трапезни води, предназначени за питейни цели.

При упражнения контрол през миналата седмица са издадени 838 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през миналата седмица РЗИ-Перник продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 254 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговора на изискванията на Наредба№9 на Министерството на здравеопазването.