Румен Радев в Перник: Българските граждани са защитени от скок на цените на тока до Нова година

Румен Радев в Перник: Българските граждани са защитени от скок на цените на тока до Нова година

Българските граждани са защитени от повишаване на цените на тока до Нова година, заяви в Перник президентът Румен Радев. По думите му това се дължи на голямото предимство, че населението не е на свободния, а на регулирания пазар. Радев съобщи, че в четвъртък ще пътува за Брюксел, където ще се състои Съвет на ЕС по проблемите на кризата в енергетиката.

Президентът посочи, че при актуализацията на бюджета е заложено повишаване на компенсациите за енергийно бедните и те вече се получават от хората. Радев каза също, че се работи по въвеждане на механизми, които да защитят максимално българските граждани, когато регулаторът започне промяна на цените от Нова година.

Ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, заяви в коментар Радев, относно ситуацията с коронавируса. По думите му, това се доказвало непрекъснато от всички статистики. Той подчерта, че държавите, които са напреднали с ваксинацията, се отварят, докато ние се затваряме.

Президентът сподели, че мерки срещу заразата се вземат непрекъснато и призова гражданите да бъдат отговорни и да мислят за близките си. „Всеки е свободен сам да взема решение за своето здраве. Но ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента. И това се потвърждава от всички статистики – на постъпили в болници, на починали. Държавите, които напреднаха с ваксинацията  вече се отварят за един пълноценен обществен живот. А ние се затваряме. Всеки трябва да си направи извод. Никой не иска да губи свои близки, никой не иска да прекара остатъка от живота си увреден. Животът е дар и не бива да го залагаме безрасъдно.“ – така президентът Радев коментира по време на посещението си в Перник нуждата от ваксиниране.

Той допълни, че още миналата година се е ваксинирал, но не е викал камери и не е правил новини от това.

„Ние няма да насилваме никого да се ваксинира. Пунктове за ваксинация има навсякъде. Мислете за себе си и за своите близки. Това е моят призив“ каза още президентът Радев.