Президентът Радев – гост на Перник за Деня на града

Президентът Радев – гост на Перник за Деня на града

Днес президентът Румен Радев посети Перник. Въпреки липсата на официални тържества за Деня на града, заради обявените ограничителни мерки, наложени във връзка с ковид пандемията, той поздрави перничани с празника им, стисна ръката на всеки, пожелал да размени две думи с него, не отказа снимка, запали и свещичка за здраве в централния пернишки храм. На жителите на Перник той пожела много здраве, много сполука. И отправи апел гражданите, ръка за ръка с кметската управа, да продължат и в идните години да работят заедно и да променят към все по-добро облика на своя град. „Имате много добър кмет. Пазете го! Аз съм свидетел как се бори за града ви. И адмирирам това. Лично ще помагам с каквото мога на Перник и на амбициозния екип, който влага сърце в името на днешния и утрешния му ден“, каза президентът.

Тойобясни че е в миньорския град по покана на кмета на общината във връзка с празничния ден. Визитата му е своеобразно продължение на разговорите, водени на кръглата маса ден по-рано във връзка с цената на тока и природния газ, проблем, който е не само български, а и общоевропейски. „Поканих на тази кръгла маса и вашия кмет Станислав Владимиров, както и колегите му от Стара Загора и Кюстендил, защото в тези три региона ще бъдат концентрирани огромни финансови средства от Фонда за справедлив преход. Ние работим интензивно тези средства да дойдат тук и да бъдат изразходвани по най-добрия начин за гражданите на Перник и за бъдещето на Перник. Затова, въпреки че за града ви е празник, ние продължаваме делово започнатия вече разговор. Нужно е да имаме пълен синхрон между това което искат и виждат като свое бъдеще перничани, това, което предлагат от ръководството на общината с  държавата и да бъде отстоявано по най-добрия начин пред европейските институции. Перник и Пернишка област имат огромно бъдеще  и ние ще направим всичко възможно да се реализира по най-добрия начин, за да остават тук младите хора“ каза президентът.

Кметът Станислав Владимиров заяви, че перспективите пред града могат успешно да се реализират, ако се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Той посочи, че е  необходимо да се подобри не само транспортната, но и инфраструктурната, дигитална и енергийната свързаност, като се прилагат нови технологии и се поставят амбициозни цели.

Посещението на Румен Радев продължи в непринуден разговор с изявени пернишки интелектуалци и спортисти на чаша кафе в едно от заведенията в центъра на Перник.

Президентът отговори и на някои въпроси относно ситуацията с ковид пандемията у нас, както и с мерките, които държавата взема в подкрепа на производствените фирми и обикновените граждани във връзка със скока на тока.