АТДБ: Очакваното поскъпване на парното е в резултат на драстичното поскъпване на природния газ и въглеродните емисии
hand adjusting the temperature of heating radiator

АТДБ: Очакваното поскъпване на парното е в резултат на драстичното поскъпване на природния газ и въглеродните емисии

 „Ако цените на природния газ и въглеродните емисии продължат да се повишават с тези темпове на световните пазари, от 1 януари 2022 г., ще се наложи ново поскъпване на парното и топлата вода. Най-вероятно повишението ще бъде доста повече от 20%.“, това прогнозират от Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/.

От Асоциацията обясниха, че поскъпването на парното е неизбежно, но изразиха убеждение, че Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ като институция, която винаги търси баланса между интересите на клиентите и топлофикационните дружества, ще направи това поскъпване по-поносимо. „Всички трябва да бъдат наясно, че нито КЕВР, нито българското правителство, още по-малко ние, можем да влияем на цените на световния пазар. Цената на въглеродните квоти за тон от 25 евро миналата година, сега е над 60 евро. Тази ценова разлика и двойното повишение на газа, водят до поскъпване на парното в България“, категорични са от Асоциацията.

„На свое заседание на 1 септември КЕВР утвърди новата цена на газа от 69,40 лв. за мегаватчас. Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Там скокът действително е драстичен, повече от 200%“, посочиха от Асоциацията.

„Според закона, цените на топлинната енергия се променят при съществено изменение в тарифата на природния газ, но не по-често от шест месеца. Това ще е основната  причина за очакваното изменение на цената в началото на следващата година.“, заявиха от Асоциацията. Те обясниха, че цените на топлоенергията се определят за едногодишен период и до следващия юли могат да бъдат променяни само още веднъж и то не по-рано от нова година. „От началото на юли държавният регулатор прие по-високите цени на електрическата и топлинна енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4.40 процента, а на парното – средно с 16%.“, напомниха от АТДБ.

„КЕВР има много важна търговска и социална роля. Регулаторът от една страна определя цената на парното и топлата вода, от друга, търси начин чисто икономически топлофикациите да оцелеят в тази сложна за тях обстановка. Вярваме, че КЕВР ще продължава и занапред да бъда така необходимия, независим балансьор между клиентите и дружествата.“, подчертаха от АТДБ.“Нека не пропускаме и факта, че в цената на парното и топлата вода влизат и разходите за ремонти и поддръжка на съоръженията, за да се гарантира сигурно топлоподаване през студените дни от годината.“, добавят от Асоциацията.

От Асоциацията припомниха още, че тази година бяха приети изменения в Закона за енергетиката. Според тях задължително до 2027 г всички индивидуални уреди за отчет на потреблението на топлинна енергия и битова гореща вода трябва да бъдат задължително дистанционни. „Това ще даде възможност сметките за консумираната  топлоенергия да се актуализират всеки месец. Клиентите ще плащат единствено това, което са консумирали. Не получават изравнителни сметки и не се налага след края на всеки отоплителен сезон инкасатори да снемат показанията от уредите им“, посочиха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. От АТДБ призоваха клиентите да не чакат крайния срок, а още сега да монтират дистанционни уреди, защото по този начин ще могат по-добре да прогнозират своя семеен бюджет.