Творецът Иван Карадачки навърива 85 години
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Творецът Иван Карадачки навърива 85 години

„85 години от рождението на Иван Карадачки”- така е наречена изложбата, подредена в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Св. Минков” по повод предстоящия празник на Перник- 19-ти октомври.
Експозицията представя част от творчеството на Карадачки през годините- негови стихове, публикувани в периодичния печат, рецензии за творчеството му, част от поетичните му книги.
Поетът навършва 85 години на 17-ти октомври,  точно два дни преди Деня на града.
Иван Карадачки остави трайна диря в културния живот на Перник. Още първата му книга- „Нула часа”, написана през далечната 1972 г., показа зрелостта на поета, неговата самобитност и емоционалност. Карадачки е много характерен, много съвременен автор, който с таланта си се вписа трайно в литературния процес.
Карадачки не е продуктивен автор, публикува само, когато има какво да каже и не вдига врява около името си.
Стиховете му са стойностни, не изменя на поетиката си, както и на посланията си за любов и доброта.
Иван Карадачки е родом от кюстендилското село Соволяно. Свързва живота си с нашия край като работи като учител, средищен директор и окръжен инспектор по български език и литература. Бил е председател на Окръжния съвет за изкуство и култура в Перник. Кариерата му минава и през Комитета за изкуство и култура, Комитета за печата при Министерски съвет и Министерството на отбраната. Има издадени няколко книги сред които „Нула часа”, „Фронтова територия”, „Открито море”, „С духа на детството живея”, „Сърцето ми събужда времето”, „Кладенец във времето” и много други.