Според математика Николай Витанов, данните за заболелите от COVID-19 не отчитат реалния брой новозаразени в страната

Според математика Николай Витанов, данните за заболелите от COVID-19 не отчитат реалния брой новозаразени в страната

Здравната система в нашата страна доближава постепенно границите на своето натоварване. За разлика от предната вълна, когато коронавирусът „удряше“ като боксьор, сега ни „души като джудист“. По-добрият вариант е COVID-19 да ни удря като боксьор, защото когато ви хване да ви души, не е ясно кога ще ви пусне. Ще ви пусне, когато успеете да избягате.

Това заяви в предаването „Събуди се“ по NOVA математикът проф. Николай Витанов, който коментира, че данните не отчитат реалния брой новозаразени с COVID-19 в страната.

„Една трета от хората, които имат симптоми не се регистрират. Дневните данни са само на регистрираните болни. Числото трябва да се раздели на две и след това получената цифра да се умножи по три, за да се получи реалният брой заболели. Тоест днес реалната цифра на заболелите всъщност е около 5100 души“, категоричен е Витанов.

„24 от 28 области в България са в зоната на дифузно разпространение на COVID-19 към момента. Четирите, които не са, са Плевен, Кърджали, Шумен и Разград. Базовото репродуктивно чисто наближава 1,3, което не е добре. Това означава, че заразата се разпространява и, когато 100 човека се заразят, преболедуват – те оставят след себе си 130 нови заразени“, коментира още математикът.

Николай Витанов коментира и бързите тестове за COVID-19, предложени на клиентите на заведенията. Според математика те не са решение.

В петък стана ясно, че столичните заведения вече работят и след 23 ч. без ограничения и спазвайки изискването на здравните власти. Собствениците вече предлагат нова услуга на клиентите си – бързи тестове за коронавирус. В четвъртък те са били безплатни, но от петък желаещите да се забавляват без вечерен час, вече плащат по 10 лева за тест.

Хората заплащат по 10 лева, но разликата до пазарната цена от близо 20 лева, се покрива от собственици на заведения. За NOVA от Българската асоциация на заведенията посочиха, че бизнесът няма да издържи дълго по този начин и очаква държавата да осигури обещаните безплатни антигенни тестове.