14 октомври е празника на град Трън

14 октомври е празника на град Трън

По традиция, на 14 октомври- Петковден,  жителите на град Трън отбелязват празника на града. Денят е избран първо, защото на този ден Българската православна църква почита преподобна Параскева/ Петка/ Търновска, която се смята за закрилница на пограничния град и на неговите жители. По това време на годината. трънските дюлгери се прибирали от гурбет, а  повечето от реколтата на полето е събрана.

За пръв път от много години, днес трънчани няма да празнуват, заради пандемията от коронавируса. Въпреки това, ръководството на Община Трън, начело с кмета Цветислава Цветкова, запалиха свещичка за здраве на скалния параклис на Света Петка.

По повод празника на Трън, кметът Цветислава Цветкова, заяви:”Улисани в ежедневието, ние често забравяме неща, които са изключително важни. А е важно да помним, че Трън е град с многовековна и богата история и култура. Трън е регистриран като селище още в средата на далечния 16-ти век. От тогава е минало много време и Трън продължава да съществува. Имало е добри времена в историята му, имало е и много тежки. Но градът и хората са оцелявали благодарение на упоритостта, трудолюбието си и обичта към живота.  И днес не живеем в леко време, но какъв ще бъде нашият град, какъв ще бъде нашият дом зависи преди всичко от нас самите. Ако вложим енергията, силата, знанията и способностите си в това, градът ни да е по-хубав, бихме могли да променим живота си към по-добро.

Днес, в деня на Света Петка Българска, закрилница на дома и семейството, пожелавам на всички здраве. Пожелавам хармония и любов както за всеки дом, така и за общия ни дом – град Трън.

Пожелавам на всички нас с повече вяра и оптимизъм да приемаме предизвикателствата, които всеки ден ни носи, за да успяваме, за да сме полезни на себе си, на семействата си и на града си. Пожелавам на всички весел празник и Света Петка да ни закриля!”