Високо отличие за  пернишкия архивист Никифор Андреев

Високо отличие за пернишкия архивист Никифор Андреев

На официална церемония в Националния музикален театър „Стефан Македонски” Държавна агенция „Архиви” връчи своите призове за заслуги в институционализирането на архивното дело в България.

Едно от най-високите отличия за удостояване с почетен знак-плактет „Държавна агенция „Архиви” получи Никифор Андреев от Държавен архив – Перник за изключителен принос в опазването на архивното наследство в Република България.

Архивистът Никифор Андреев започва работа няколко години след реформата за административно деление на страната в средата на ХХ век и създаването на архива, продължава и приключва своя трудов и професионален път в Държавен архив – Перник. За тези 40 години името на Никифор Андреев се свързва и отъждествява с Пернишкия държавен архив за цяло едно поколение перничани.

Той е човекът, участвал в създаването, институционализирането и изграждането на Държавен архив – Перник, осъществил първите контакти с институциите на територията на окръга (областта), чиито ръководства и днес продължаваме да убеждаваме колко е важно да бъде запазена паметта на региона. Оценен като архивист с изключителен принос в опазването на архивното наследство в област Перник, той е пример и за професионално и човешко отношение, коректност, последователност и висок морал.

„Чест е за екипа на Държавен архив – Перник! Честита заслужена награда на Никифор Андреев !”- написаха от Архива.