Скулпторът Минчо Тодоров подреди любопитна експозиция в Държавен архив- Перник

Скулпторът Минчо Тодоров подреди любопитна експозиция в Държавен архив- Перник

Експозиция в зала „Държавен архив – Перник“ представя дарението на Минчо Тодоров – художник по приложни изкуства и скулптор. Дарените документи ще станат част от едноименен личен фонд, регистриран в масивите на Държавен архив – Перник.

Те включват реализирани и нереализирани проекти на обекти в Перник и цялата страна: керамично пано в механа „Кракра“, дърворезба – стенопис на стрелбището в Перник, декоративни пана и витражи в почивни бази в Слънчев бряг и Пампорово, реставрация на стъклописи в Съдебната палата в София, дърворезба в частен дом и много др. Акцент е проектът на ключа – символ на град Перник, изработен като малка пластика и посребрен.

В началото на новото хилядолетие, след шест години изследователска и художествена работа, талантливият българин Минчо Тодоров патентова слънчеви часовници, които са едновременно научно изобретение и художествени произведения. Творецът смята, че работата му по слънчевите часовници е едно значимо творческо постижение по подобна система за точно отчитане на времето по слънцето.

Проектите могат да бъдат разгледани до 19 октомври – Деня на град Перник при спазване на противоепидемичните мерки съгласно Заповед № 00-142/ 08.09.2021 г. на председателя на Държавна агенция „Архиви“.