Романът на Румяна Халачева „Дълбините на древността“ представен в Перник

Романът на Румяна Халачева „Дълбините на древността“ представен в Перник

Една невероятна книга имаше своята премиера в Перник. Това е романът „Дълбините на древността” от Румяна Халачева.

Авторката за първи път посети Перник, въпреки че многократно е минавала от тук. „Дълбините на древността” е нейният първи роман, който тя сама представя пред читатели и почитатели в цялата страна.

„Книгата е роман за българския дух. Тя е за всички пробудени хора, които искат да знаят истината за света и за нашата история. Истинската история на България е скрита, изопачена, но през последните години нещата започват да излизат наяве ”- каза пред в. „Съперник” Румяна Халачева.

Книгата е зов за обединение и възраждане на българския дух. В нея са „съживени“ най-важните събития от българската история, довели ни до тази метаморфоза – от силен народ, носител на светлината и знанието в древността, до слаб и обезверен народ, попаднал в плен на низките страсти. Подсказани са и някои начини за излизане от безизходното ни положение. Финалът е силен и оптимистичен, вдъхващ вярата, че всичко е в нашите ръце и промяната може да бъде извършена леко и бързо…

Важна е темата за богомилството, което е истинското християнство. Неговият създател Боян Магът се появява в сънищата на автора. За 30 години се създава мрежа от богомилски центрове в цяла Европа, в чиито църкви се поставя началото на Възраждането. България и Боян Магът играят ключова роля. Книгата е зареждаща и светла. Чрез героинята си Радина, чийто прототип е Румяна, изразява вярата, че ще издигнем духа си и ще бъдем духовен водач на човечеството, както сме били преди 7 – 8000 години.

Самата Румяна смята себе си за духовен наследник на богомилите. „Вероятно в предишен живот съм била богомил”- казва тя и уточнява, че в своя роман е пресъздала същината на богомилското учение, а художествената форма улеснява възприемането на идеите.

В книгата си авторката застъпва тезата, че упадъкът на страната ни започва от покръстването на българите през 9-ти век, тъй като тогава те не приемат чистото учение на Исус.

„Учението на Есеите, учението на Исус, философията на богомилите и учението на Петър Дънов са едно и също нещо”- изтъква Румяна.

Романът е изпълнен с истински герои, случки и разговори. Той напомня, че родовата памет не умира. От нас зависи да събудим силата и доблестта на предците и да сътворим новото българско възраждане…

„В книгата има доста интересни неща, свързани със здравето и природолечението. Това е част от моята родова памет, тъй като прабаба ми беше лечителка и помагаше на цялото село” – разказа пред „Съперник” Румяна.

Халачева е завършила Природоматематическата гимназия „Иван Гюзелев“ в Габрово и ВИНС „Димитър Благоев“ във Варна. След дипломирането си заема ръководни длъжности в няколко български и чуждестранни фирми. По думите й икономическото й образование много е помогнало при написване на книгата, тъй като в романа става дума за геополитика.

Тя изоставя за 18 години страстта си към писането, за да се отдаде на семейството си и бизнеса. През този период пламва желанието и за духовни знания. Прочита много мъдри книги и трупа жизнен опит, който през 2010 година пожелава да избликне под формата на роман.

Книгата е писана в продължение на шест години и редактирана още две.

„Дълбините на древността” носи разтърсващо познание, лекува тялото и духа и държи в напрежение от първата до последната страница. Подтиква ни да събудим родовата памет и изконната си същност на Българи. Помага на търсещите да намерят себе си. Дава отговори на още незададени въпроси. Чете се като приказка и води читателя из древната история, за да му покаже защо е такъв светът, в който живеем днес. Книга с истински герои и случки, която предрича случващото се в момента и новия свят, който предстои…

„Българите се пробуждат, има много светли примери за това, критичната маса нараства. Ще станем свидетели на огромни промени през следващите 2-3 години”, смята Румяна Халачева.