Започна сеитбата на есенниците в пернишко

Започна сеитбата на есенниците в пернишко

Започна сеитбата на есенните култури в област Перник. Все още сеитбата на пшеницата върви с бавни темпове.  Това информираха от Областна дирекция „Земеделие”.

Първи започнаха да засяват пшеница земеделските производители от община Радомир. Към  8 октомври на територията на общината са засети 4 000 дка. Стопаните от община Брезник също започнаха сеитбата на пшеницата. Те вече са успели да засеят 3 800 дка. В Перник до сега са засети 1000 дка с тази култура, а в Ковачевци- 250 дка. Общо в региона са засети с пшеница 9050 дка.

Успоредно с пшеницата започна сеитбата на есенния ечемик. Първи започнаха сеитбата на тази култура земеделците от Радомир. Към 8 октомври те нече са засели 3 000 дка с ечемик. И в Перник започна сеитбата на ечемик, но до сега са засети 200 дка.

По всичко личи, че за сега единствените, които са решили да сеят рапица са стопаните от Радомир. До сега те са засели с тази култура 2 300 дка.

Според агроспециалистите, сеитбата на есенниците в област Перник за сега върви със сравнително бавни темпове. Причината за това е, че все още не е приключило прибирането на реколтата от пролетните култури в областта. Когато това стане, стопаните от региона ще насочат всички усилия към ускоряването на темповете на есенната сеитба, за да приключи в най-благоприятните агротехнически срокове.