Възпитаници на пернишкото 6-то СУ се учиха как се решават съдебни спорове

Възпитаници на пернишкото 6-то СУ се учиха как се решават съдебни спорове

Как да разрешават правни спорове чрез медиация, какви са човешките и гражданските им права и как да ги защитават. По тези теми се обучаваха осмокласници от 6 Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник. Инициативата е на Фондация „Отворена врата“ по съвместен проект с Демократично сдружение „Искам да знам“ от град Шумен, Тя ще продължи и в други учебни заведения на територията на общината.

В 6-то училище има паралелка по съдебна администрация в 8-ми клас. Учениците все още нямат сериозна основа, едва сега навлизат в тематиката, но са много мотивирани. Те ще изучават 6 правни дисциплини.

„Дори и да не изберат правото за реализация след това, основните знания, които ще придобият, ще им помогнат да станат хора с позиция, която остояват, знаейки своите права“- казва директорът на училището Адриана Ольова.

От фондация „Отворена врата“ запознаха учениците с алтернативите за решаване на съдебни спорове, каквито са медиацията и арбитража. Съвместният проект, по който се работи с училището е „Върховенство на закона и силна съдебна система“.