110 новозаразени с коронавирус са регистрирани в пернишко за два дни

110 новозаразени с коронавирус са регистрирани в пернишко за два дни

110 новозаразени с коронавирус са регистрирани в пернишко за периода 8-9.10.2021 г. по данни на Националната информационна система. За сега все още има свободни легла за лечението на ковид болни в пернишките болници. Притеснението на директорите на здравните заведения в Перник, изразено на провелия се в четвъртък областен съвет за борба с коронавируса е, че с това темпо на заразяване с коронавирус, има сериозна опасност в края на октомври да не остане нито едно свободно легло за настаняване на ковид болни.

Според  главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако тези нива на заразени с COVID-19 и приетите в болница се задържат, след като втора седмица броят им е един и същ, засега локдаун не се налага. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA TV.

„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да било мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи. Винаги, когато има извънредна заболеваемост, на каквато сме свидетели, е притеснително състоянието им. Нашата основна цел е никой да не остане без необходимата медицинска помощ. До момента това не се е случило и не вярвам да се случи. Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв“, посочи Кунчев. Той подчерта, че все пак броят на новите случаи е висок, почти всеки ден се регистрират над 2000 новозаразени.

По думите му се забелязва задържане на настанените в болници пациенти, което е сравнително добър показател.

„Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, около 400 са тези в интензивни отделения. Това е много динамичен показател, зависещ и в кой стадий се намира района. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което вече не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не сградите и леглата. С персонала наистина е трудно“, добави Кунчев.

Най-натоварено, според него, е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил и Перник.