Трънските ловци отстреляха 54 диви прасета и 6 вълка на първия ловен излет за  едри животни за тази година

Трънските ловци отстреляха 54 диви прасета и 6 вълка на първия ловен излет за  едри животни за тази година

Ловците от Ловно-рибарско сдружение „Руй” в Трън откриха успешно за 129-ти път груповия лов на дива свиня , който стартира на 2 октомври. Това информира председателят на сдружението Иван Искренов.

„Всички ловци имаха слука при първия излет от откриването на лова тази година,  което е едно много добро начало. В събота и неделя ловците от сдружението отстреляха 54 диви прасета, 6 вълка и 2 са тежко ранени и със сигурност няма да оцелеят. Сред дружинките, които могат да се похвалят с най-голяма слука на този излет са тази от село Забел. В нея влизат ловните групи от селата Ярловци и Туроковци. Тази дружинка има общо 13 отстреляни прасета. Един от ловците се отличи с 5 прасета. Дружинката от село Бохова има 8 убити прасета и 3 вълка. Дружинката от Стойчовци има  убити 4 прасета и 3 вълка. Дружинката от Вукан има 9 убити прасета, тази от Лева река-7 и т.н. Знаехме, че в нашия район има много вълци, но толкова на един излет не са убивани до сега”, поясни Иван Искренов.

На въпроса- на какво се дължат тези много добри резултати, които са постигнали трънските ловци, председателят на сдружението отговори:”Вярно е, че толкова добър лов не сме правили от години. Постигнатите отлични резултати при този ловен излет се дължат на огромните усилия и грижи, които полагаха всички ловци от нашето сдружение през годината. Това включва не само изхранването на дивеча, но и опазването на майките по време на размножителния период, а след това и техните приплоди.  Безкомпромисни сме към бракониерството и затова напълно заслужено се радваме на такива успехи. Искам да подчертая нещо много важно. За нас от особена важност е ловният излет да приключи без инциденти. Това се дължи на дисциплината, която спазват ловците. Затова не сме допуснали няколко години инцидент по време на лов, което е най-важното”.

Догодина Ловно-рибарско сдружение „Руй” в Трън ще отбележи голям юбилей- 130 години от създаването си. Сдружението е едно от най-големите в страната. В него има 17 дружинки и 37 групи, в които членуват около 1000 ловци.