100-годишната история на леката атлетика в Пернишко излезе в книга

100-годишната история на леката атлетика в Пернишко излезе в книга

100 – годишната история на пернишката лека атлетика е събрана в книжно издание. Трудът на Боряна Балабанова – Кукушева и Асен Кукушев официално бе презентиран на специално събитие в навечерието на състезанието „Перник Рън“. Спортни дейци и светила на родната атлетика уважиха премиерата на изданието.

Изключително интересни находки от развитието на леката атлетика в Перник са събрани от авторите- Боряна Балабанова и Асен Кукушев. Книгата е озаглавена „Историята на леката атлетика в Перник”. В нея са поместени документи от близо 100- годишната история на този спорт. Авторите са посветели близо три десетилетия в издирването на снимки и документи, интервюта и малко известни факти за развитието на атлетиката в нашия град. Книгата е хронологична, като проследява развитието на леката атлетика година по година. В изданието има и много статистика, както и интересни интервюта със светила от национално значение. Семейство Кукушеви определят като най-интересна част в своето дългогодишно проучване фактите около първите стъпки в развитието на този спорт в Перник.

Любопитно е например това, че първото лекоатлетическо събитие в Перник е през далечната 1918 година, няколко години преди официалното зараждане на леката атлетика в България през 1924 г. Първото лекоатлетическо събитие в Перник е бил крос от Минната дирекция до крепостта Кракра, организиран от Мината. В него участват 11 човека. В книгата е поместена снимка на наградата на Спас Найденов, който се е класирал трети в кроса, а наградата е била ръчен часовник, разказва Асен Кукушев.