Губернаторът на Перник обсъди с директорите на здравните заведения ситуацията със заболеваемостта от коронавирус в региона

Губернаторът на Перник обсъди с директорите на здравните заведения ситуацията със заболеваемостта от коронавирус в региона

Нови мерки за ограничаване на пандемията на територията на област Перник ще бъдат обсъдени и приети на онлайн заседание на областния кризисен щаб утре. Това стана ясно по време на срещата на областния управител д-р Симеон Василев с управителите на лечебните заведения в Перник, директорът на РЗИ и началникът на РУО.

„През последните няколко дни виждаме една притеснителна тенденция. Броят на заразените периодично се увеличава. В последните три дни на изминалата седмица те са около 180. Само за вчера новорегистрираните случаи  са 90, а днес са 65“, каза областният управител. Той добави, че през последните два дни в МБАЛ „Рахила Ангелова“ са починали 9 пациенти. „Като отговорни хора трябва да набележим нови мерки и да оформим заповед, на базата на която да предприемем конкретни действия на територията на областта“, каза още д-р Василев.  Той коментира, че ваксинационната кампания е изключително важна, но продължава да върви с бавни темпове, като към момента ваксинирани поне с една доза са около 41 хиляди жители на областта. Д-р Василев бе категоричен, че ваксинирането е изключително важно за ограничаване разпространението на вируса.

 „Област Перник влезе в тъмночервената зона във вторник, когато преминахме границата от 500 заболели на 100 000, а днес те са 562- ма. От началото на пандемията до момента заболели са 9748 души, излекуваните са 8503, а починалите са 487 души. Активно болни към момента са 758 лица, от тях 132-ма са хоспитализирани. В училищата на територията на областта има 23 класа под карантина “, обяви директорът на РЗИ-Перник д-р Стела Димитрова.

Началникът на РУО Ваня Коконова обясни, че над 60% от директорите, 34% от учителите и 20% от непедагогическия персонал в училища в областта са ваксинирани. Тя добави, че процентът на ваксинираните директори, учители и персонал в детските градини е по-малък.

Директорите на лечебните заведения добавиха, че свободни легла за лекуване на коронавирус в болниците все още има. В МБАЛ „Рахила Ангелова“ от разрешените 180 места заетите са около 80. Те обясниха, че при увеличаване броя на заболелите настаняването на пациенти може да бъде проблемно.

Всички присъстващи на срещата бяха категорични, че въвеждане на нови временни мерки е изключително важно за да не се разпространи заразата в мащабите, в които бе в началото на 2021 г.