Ентусиасти разсаждат еделвайси в Голо бърдо, вандали вече са унищожили две от туфите

Ентусиасти разсаждат еделвайси в Голо бърдо, вандали вече са унищожили две от туфите

Кой не е затаявал дъх пред красотата на еделвайса?  Името на цветето означава на немски „благороден бял“. Не случайно изображението на растението е емблема на Българския туристически съюз. Красивото високопланинско цвете е символ на чистота и издръжливост, независимо от суровите условия, които го заобикалят. Еделвайсът се среща в Европа и Югозападна Азия. В България расте само един вид в Пирин и Стара планина. Късането му е забранено със закон и растението е включено в „Червената книга на Република България“. B Стара планина за опазването му е създаден резерват „Козя стена“. Еделвайсът е високо оценяван от туристите, защото расте в най-високите и непристъпни части на планините, като по този начин се е превърнал в символ на свободния дух и величието на природата.

Разбира се, красивото рядко цвете може да се отглежда в саксии и в алпинуеми. Напоследък обаче нежният еделвайс, наричан бялото злато на Пирин, се появи на няколко места и в планината Голо Бърдо. Заслугата за тази красота е на дългогодишният активист на Българския туристически съюз инж.Георги Георгиев, който е и планински водач, инструктор по туризъм, отличник е на БТС и е носител на медал „Алеко“. Той, с помощта и Цанко Рангелов, е успял да разсади еделвайси на няколко места в планината край Перник и Радомир. Надеждата на инж.Георгиев и неговият съмишленик е, че това красиво цвете в бъдеще ще присъства и ще краси планината и ще носи .радост на туристите.

За съжаление две от новосъздадените туфи вече са станали обект на престъпно посегателства и са унищожени. „Не посягайте на еделвайсите. Не ги късайте, за да може това цвете в бъдеще да се размножи в много по-голяма степен и да бъде гордост на нашето Голо Бърдо“ апелира инж.Георгиев. Ако сме граждани със съвест, ще чуем апела му. Така официалната информация в туристическите справочници може да бъде променена – освен имената на Пирин и Стара планина, може да се появи и това на Голо бърдо. Защото туристите от региона го заслужават. А най-вече го заслужават двамата ентусиасти – инж.Георги Георгиев и неговият съмишленик Цанко Рангелов които носят в сърцата си любовта и грижата за природата.

А ако искате да отглеждаме благородното бяло цвете в дома си, има си специализирани фирми, от чиито оранжерии не само ще получите разсад, но и съвети как да отглеждане „бялото злато на Пирин“.

.