Кога местим стрелките с 1 час назад тази есен?

Кога местим стрелките с 1 час назад тази есен?

Кога ще преминем към зимно часово време? Този въпрос си задават все повече хора, защото октомври именно е месецът, в който правим тази промяна.

 Тази есен ще преместим стрелките на часовниците с един час назад

Тази есен на 31 октомври ще преместим стрелките на часовниците с един час назад. Това трябва да стане в 04.00 часа след полунощ.  Това е общоприетото астрономическо време, докато лятното е извънредно.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче се отложи.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март – към лятно.

Пръв Бенджамин Франклин дава идеята за смяната на времето. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Напоследък се появяват мненията, че ефектът от тази смяна не е толкова голям, колкото се предполага.  За сега обаче, все още няма окончателно становище дали да бъде преустановена смяната на зимното с лятно часово време.