Жители на „Църква“ на протеста срещу шума от АМ „Струма“

Жители на „Църква“ на протеста срещу шума от АМ „Струма“

Вчера жители на пернишкия квартал „Църква“, организирани в социалната мрежа,  излязоха на протест. Те изказаха недоволството си от шума, който идва от магистрала „Струма“, тъй като домовете им са в близост до пътя.

Църковчани настояват да се поставят шумоизолиращи панели. Протестът беше охраняван от полиция, която не позволи на протестиращите да блокират движението.

„Кой това позволи, в къща магистрала да се строи. Къде си ти държава в тая управа“, „ Изолиращи прегради“, „Стига шум“ – беше написано на трансперантите на хората от квартала..

Кметът на Църква Радослав Динев споделя, че около 2000 души по протежението на магистралата са потърпевши от шума. От две години с този проблем е запозната АПИ. Отговорите оттам не удовлетворяват хората, тъй като се говори за няколко етапа на проектиране и финансиране, но не е ясно в какъв срок ще стане това.  

Проблемът с шума, който създава дискомфорт на не  едно и две семейства не е от вчера.

По-възрастните перничани вероятно си спомнят, че още в началото на строежа на главния път, а по-късно и при изграждането на пътен възел „Даскалово“ се говореше за въпросните шумозаглушителни панели. Уж щеше да ги има и църковци нямало за какво да се притесняват. Панели обаче няма, всичко остана само в сферата на обещанията, дадената дума бе забравена, а след безрезултатните жалби и  подписки, се стигна до поредния за Перник протест. Явно това е пътят за решаване на който и да е проблем.