Два важни за перничани строежа са на финал

Два важни за перничани строежа са на финал

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че два строежа за перничани ще бъдат завършени скоро. Първата е свързана с пътя София – Перник, който е изключително натоварен, тъй като през него  минава основният трафик на Югозападна България.

Втората добра новина, която съобщи министърът, е свързана с въвеждането в експлоатация на язовир „“Студена”“. „На 3 септември бяха направени 72-часовите проби и ако всички документи по този строеж са наред, ще го завършим и въведем в експлоатация“, съобщи регионалният министър. Тя припомни, че строителството е започнало още през 2012 г., поради което водоснабдяването в региона е критично, но в най-скоро време и този проблем ще намери своето решение.

До 15 октомври ще бъде пуснато движението по ремонтираното платно на пътя София – Перник през Владая. След като това стане, предстои изкърпване на платното в посока Перник, в което движението се осъществява двупосочно в момента и тогава ще бъдат пуснати за движение и двете платна. Средства за цялостна рехабилитация на платното в посока Перник ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. След това ще се търсят варианти за въвеждане на реверсивно движение със светофарни уредби. Това стана ясно на брифинг днес след среща в Министерския съвет, на която министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обсъди проблеми на пътната инфраструктура в област Перник с кмета на Перник Станислав Владимиров и кметове на по-малки населени места – Драгичево, Кладница и Рударци, както и с лидера на „Изправите се, БГ!“ Мая Манолова. Имахме разговор по конкретни проблеми, които се отнасят за наши граждани. Намерили сме решения, поставили сме срокове и смятаме да ги изпълним, но предлагам да се похвалим след като го направим, заяви министър Комитова Средствата в размер на 946 хил. лв. за поставянето на еластичните огради са осигурени целево от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата за маркировка от порядъка на около 50 хиляди лева са от нашия бюджет, информира и. д. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ивайло Денчев. Поставихме проблема за пътя Рударци-Кладница, който е трагичен и също е изключително натоварен участък. Това са най-бързо развиващите се села. Едно свлачище направи така, че този път не е използваем. Имам уверението от шефа на АПИ, че ще бъде завършен до 1 декември, информира Станислав Владимиров. Пред медиите участниците в срещата благодариха на министър Комитова и МРРБ за предприетите действия.