БЧК- Перник започна раздаването на храни за социално слаби хора в региона

БЧК- Перник започна раздаването на храни за социално слаби хора в региона

БЧК-Перник стартира раздаването на храни за социално слаби хора в област Перник по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

В пернишка област раздаването на храни започна на 20 септември. Първо започна доставянето на храни за общините Радомир, Земен и Ковачевци.  От 21-ви започна раздаването в община Трън, от 24 в Перник- центъра, от 27 в кметство „Изток” в Перник и от 28 в община Брезник.

„Работим много добре с всички общини в областта. В община Радомир вече са доставени храните във всички населени места. В общините Трън и Брезник по-голямата част от помощта е вече раздадена по селата и в момента се раздават храните в градовете. Храните, които раздаваме в момента са за отоплителен сезон 2019/2020г. За първа година пакетите на правоимащите са разделени. Има малки пакети за самотно живеещите хора, има за двучленни семейства и голям пакет  за тричленно и по-голямо семейство. Малките пакети са по 17 540 кг., а големият пакет е 27 690 кг. Храните са много хубави и отговарят на всички изисквания , с дълъг срок на годност , който беше проверен от БАБХ-Перник”, поясни председателят на областната структура на БЧК в Перник  Наташа Минева.

 Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти. Малкият пакет съдържа: брашно-2 кг., спагети – 2 кг., лютеница- 1 кутия, зелен фасул- 2 кутии, домати консерва – 1 кутия, грах консерва- 2 кутии, гювеч консерва – 2 кутии,  конфитюр- , буркан, говеждо месо- 1 кутия, кюфтета в бял сос- 2 кутии, пиле фрикасе- 2 кутии, херинга в доматен сос- 2 кутии, леща- 1 кг., захар- 3 кг. и зрял фасул- 2 кутии.   

„Апелирам правоимащите да идват при нас, за да си получат полагащата им се помощ. Работното време е различно. За центъра на Перник раздаването е на ул.”Средец;”/ в склада на бившата „Търговия на едро”. Там работното време е от 10.30 ч до 16.30 ч . В кв.”Изток” ще се раздава от 12 до 16 ч. Важно е да се знае, че майките с деца, които имат право на тази помощ, но не могат лично да дойдат, могат да предоставят личната си карта на човек, на когото имат доверие. Срещу показаните две лични карти ние ще дадем полагащия се пакет от хранителни продукти. Това се отнася и за възрастните хора и инвалидите, които не могат да дойдат лично да си получат пакетите. Винаги сме проявявали разбиране”, подчерта  Наташа Минева.