Протестиращи затвориха за час пътя Перник – София

Протестиращи затвориха за час пътя Перник – София

Работници от пътно-строителни фирми, производители и монтажници на мантинели , жители на селата Драгичево, Рударци, Кладница и дори на областни град, блокираха снощи за един час – от 16 до 17 часа, пътя между Перник и София на кръстовището в пернишкото село Драгичево. Недоволните настояха да получат дължимите им пари за свършената от тях работа.

Четирикилометров участък по пътя Перник – София от с. Драгичево до границата на Пернишка област е ремонтиран от „Пътища Перник“ ДЗЗД, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на областта.

Строителите се оплакват, че са си свършили работата, която не е заплатена. Според главния инженер Росен Миланов обектът е приет от Агенция „Пътна инфраструктура“, но не са преведени никакви пари от дължимите за ремонта на шосето 2,6 млн. лв. По думите му дружеството е извършило и множество други текущи ремонти на пътища в областта, за които не е получило нито лев.

„На 12,7 млн. лв. възлизат неиздължените пари за построени от нас обекти“, твърди Миланов. Той уверява, че от тях 5,3 млн. лв. са фактурирани и въпреки това не са платени. Това довело до задлъжняване с ДДС от страна дружеството. Според Миланов от март не са превеждани никакви пари на „Пътища Перник“, а от три месеца хората са без заплати.

Сметките на дружеството са блокирани от НАП заради невнесени за два месеца осигуровки.

„Използвали сме всички наши ресурси, дори теглихме кредити. Подведохме и фирми партньори, дължим пари на доставчици, дължим за осигуровки“, каза Миланов.

Протестиращите поискаха оставката на министър Виолета Комитова.

Кметове на населени места и граждани се опасяват, че през зимата ремонтираният участък от трасето между Перник и София няма да може да се почиства, защото в този му вид в него не могат да влязат снегорини.

На протеста дойде и Мая Манолова, която заяви, че ще се постарае да доведе министър Комитова на място.

Заради блокирането на пътя се образува дълга колона от автомобили от София към Перник. Полицията отбиваше колите в посока столицата на пътен възел „Даскалово“ по автомагистрала „Струма“.