НД „Традиция“ в Перник с родолюбива инициатива

НД „Традиция“ в Перник с родолюбива инициатива

В сградата на общинската администрация, на стената до вратата на кметския кабинет, са подредени портрети на пернишки кметове. Те обаче далеч не са всички. От НД „Традиция“ – Перник, с помощта и на съмишленици, са хвърлили огромни усилия и са успели да издирят първите управници на селището още от 1868-ма та до 1929 година. Те са успели да ги подредят в специални платна, на които са изписани имената, годините, в които са кметували, а на много от тях родолюбивите ни съграждани са успели да намерят и снимки. Никола Велчев Кочилов е най-старият управник на днешния град, който е кметувал през далечната 1868 година, а вторият му мандат е от 1872 година. Още 19 са личностите, държали в ръцете си съдбините на Перник – Богдан Йовев, Бене Бенев, Пейчо Мишев, Дойчин Павлов, Иван Илков, Мано Бенев, Господин Тренев, Стефан Зарин, Цветко Николов, Томан Георгиев, Мано Ваклинов, Христо Тренев, Михаил Павлов, Стоян Велев, Кирил Христов, Никола Будинов, Спас Джоргов, Малин Николов. Своеобразното паметно платно е съставено от отделни секции, обединени от стихотворението поета Христо Крапер „Перник“ и документални снимки на града.

Дарителите, които вече са се срещали с главния секретар на общината Мартин Жлябинков и са му предали секциите, оформящи паметното табло, предлагат то да бъде монтирано на стената от другата страна на кметския кабинет. Така картината на людете, управлявали нашия роден град от най-далечните му години, когато е бил малко селище, та до днес, ще е пълна.

Ще се реализира ли родолюбивата идея на НД „Традиция“, предстои да видим. Припомняме само, че до момента повече информация за миналото на Перник, освен в Държавен архив, предлага книгата на нашия съгражданин Румен Иванов, наречена „Забравените кметове и развитието на село и град Перник“. Изследването на автора обхваща периода от 1879-та до 1944 година.