България участва с над 190 трофея на световното изложение „В едно с природата”

България участва с над 190 трофея на световното изложение „В едно с природата”

  С атрактивен и стилен щанд на площ от 250 кв. метра, представящ богата сбирка от над 190 трофеи от различни видове дивеч, България впечатли посетителите на световното ловно изложение „В едно с природата”, което се провежда в унгарската столица Будапеща. Югозападното държавно предприятие е организатор на представянето на България. На това изложение 6-те държавни горски предприятия в страната показват  богата сбирка от общо 190 трофея от различни видове дивеч, добити както през 80-те години на миналия век, така и през последните ловни сезони.

 На форума представители на 6-те държавни горски предприятия към Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите, дирекциите на природните паркове и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” показват целия потенциал на дивата природа в страната, традициите в лова, опазването и стопанисването както на дивеча, така и на неговите местообитания.

  Централно място е отделено на световния рекорд от благороден елен с оценка по системата CIC – 273,60 точки, който вече 33 години запазва своите позиции. Експозицията включва и трофея от дива свиня, добит през 1986 г. в „ДЛС Кормисош”, с оценка 158,20 т. по CIC, който в продължение на 30 години беше световен, а към момента е национален рекорд. Сред елитните трофеи е и този от сръндак, отстрелян в „ДЛС Тервел” през 2020 г., оценен на изложението с 214 точки, който е национален рекорд, както и националните рекорди на елен лопатар и муфлон. Паралелно с тях са представени и отстреляни през последните ловни сезони трофеи от различни видове едър дивеч с много добри трофейни качества. Благороден елен е оценен на изложението с 264 точки по CIC, а глиган – със 144 точки, което е показател за устойчиво стопанисване и ползване на дивеча в страната.  На това изложение България показа, че се налага като атрактивна ловна дестинация.

 В първите дни на изложението щандът беше посетен от министъра на земеделието, горите и храните на Република Словения Йоже Подгорошек, зам.-министъра на климата и околната среда на Полша Едуард Шарка и главния комисионер и организатор на събитието Золтан Ковач. Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов проведе работни срещи с представители на горски администрации и ловни съюзи на Словения, Словакия, Полша, Сърбия, както и с вицепрезидента на Международния съвет за опазване на дивеча и дивата природа /CIC/ Филип Хармар.

Ловното изложение “В едно с природата” се провежда на територията на специално изграден Експо център в столицата на Унгария – Будапеща, от 25 септември до 14 октомври. Правителството на Виктор Орбан е инвестирало над 20 000 000 лв. в построяването на 8 зали с обща големина  от над 75 000 кв. м. Всяка от залите е предназначена за различни цели, като в най-голямата зала са разположени националните щандове, с които се представят държавите от целия свят.