Заболеваемостта от COVID 19 в пернишки регион се усложнява, стана ясно на провелия се Областен щаб

Заболеваемостта от COVID 19 в пернишки регион се усложнява, стана ясно на провелия се Областен щаб

Ситуацията с развитието на COVID-19 в област Перник става все по-сериозна стана ясно по време на проведения онлайн Областен щаб за борба с коронавируса. „Случаите на пациенти с коронавирус в  областта се увеличават, вчера те бяха 43, а днес са 96“, каза областният управител д-р Симеон Василев. Той обърна внимание на това, че предписаните мерки се спазват от много малко хора и затова случите, включително и смъртните се увеличават. Д-р Василев коментира, че контролът също е занижен и е нужно да бъдат създадени смесени контролни комисии. „Епидемията е изключително опасна и за съжаление всеки го разбира, когато изпита проблема лично. Затова е важно хората да се ваксинират, тъй като все още страната ни е на последните места по брой ваксинирани“, коментира още областният управител.  Той даде предложение всички участници в щаба да дадат своите писмени предложения и в близките дни да бъде обновен планът за действие,  за да се минимизират пораженията от поредната вълна на пандемията и  да не се стигне до недостиг на легла в лечебните заведения.

„Заболеваемостта към момента е 350 души на 100 000 и продължава да се увеличава. Вече седмица сме в червената зона, а за изминалите две седмици са издадени 798 предписания“, каза директорът на РЗИ-Перник д-р Стела Димитрова. Тя добави, че от активните към момента 453 заболели, 111 са настанени в болница. От тях 71 в МБАЛ „Рахила Ангелова“, 18 в СБАЛББ и 22 в други болници. Д-р Димитрова каза още, че вече има карантинирани класове в училища в Перник, Радомир и Брезник. Тя припомни, че ваксинационната кампания продължава да върви бавно и до момента са ваксинирани около 39 000 жители на областта, което е недостатъчно.

Директорът на РЗОК – Перник д-р Александрова припомни, че в  Перник има две Covid зони – в ДКЦ1 и МЦ „Свети Георги“. „В тях могат да бъдат предоставени и безплатни медикаменти. Нужно е пациентите да се обръщат към тях още при първи симптоми, а не да неглижират проблема. Превенцията е най-важния фактор, но тя също е неглижирана“, каза още д-р Александрова.