Брезнишкият музей получи дарение на празника на краеведите

Брезнишкият музей получи дарение на празника на краеведите

Ученици от училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова направиха дарение за Общински исторически музей-Брезник по време на среща на краеведи от Пернишко, която се състоя в изложбена сграда “Военен клуб”.

Заявления за постъпване в Димитровски комунистически младежки съюз, сметало и дори стара табела за кметството на село Озърновци, бяха сред дарените за музея предмети. Учениците връчиха предметите на директора на музея Емилия Велинова, която се трогна от дарението. “Това ще получи своето място в обновената експозиция “Образование” в Класното училище. Надявам се, че ще продължим да си сътрудничим, че нищо няма да подминавате.”, каза Емилия Велинова при получаване на дарението.

В Брезник се проведе работна среща за проблемите на краеведството в Пернишко се проведе в Брезник, а поводът бе Националният ден на българския краевед, който се отбелязва на 27 септември.

В дискусията взеха участие 25 краеведи от общините Перник и Брезник. Те споделиха опита си в съхраняване на родовата памет.

В рамките на инициативата в изложбената зала- музей „Класно училище” беше представена изложба на тема „Престилка, опрешка, фута”, с която гостува пернишкото читалище „Нови хоризонти”.

Изложбата включва над 70 престилки от различни етнографски области. Организирано бе и посещение в църквата „Св. Петка” в Брезник.