Кметовете на Перник и Ковачевци са сред учредителите на Инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат

Кметовете на Перник и Ковачевци са сред учредителите на Инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат

Общественици, творци, хора от институтите, лекари, шампиони, кметове, младежи, бивши колеги от Военновъздушните сили, българи с достойни биографии и ценностна позиция – такива хора по описанието на Румен Радев са част от инициативния комитет, който заедно с Илияна Йотова ги издига за втори президентски мандат.

Негови съпредседатели са журналистът Анна Заркова, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и диригентът Йордан Камджалов. Учредяването бе вчера, в зала 6 на НДК, където, по информация на организаторите, са се събрали 188 човека, които са влизали със сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или негативен тест за коронавирус.

В речта си Румен Радев се обяви за нов тип на управление, който е синтез на почтеност и компетентност. Той посочи и една непосредствена цел – укрепване на държавността.

Кои искат втори мандат за Радев и Йотова?

Няколко политически формации подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Официалните представители на БСП в инициативния комитет са заместник-председателите Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова и бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, а на „Изправи се.БГ!“ – бившият депутат и лекар Галина Таваличка, учителят по български език и литература и координатор на платформата в Ямбол Мими Караколева и Никола Вапцаров, който оглавяваше инициативата за издигане на Мая Манолова за кандидат-кмет на София. От „Продължаваме промяната“ в комитета ще се включат Яна Балникова и Деница Симеонова, а от „Има такъв народ“ – бившите депутати Филип Станев и Станислав Балабанов, които бяха сред гостите. Представител на АБВ в залата бе бившият депутат ген. Михо Михов, който е и генерал от резерва.

Сред учредителите на комитета бяха бившите депутати от БСП Весела Лечева, Тома Томов и Дора Янкова, бившият шеф на кабинета му и евродепутат Иво Христов, кметове от БСП Донка Михайлова (Троян), Пенчо Милков (Русе) и Станислав Владимиров-Перник, Васил Станимиров – Ковачевци.