Онлайн среща в Перник на младите от цялата страна

Онлайн среща в Перник на младите от цялата страна

Десетки младежи от цялата страна се включиха в онлайн срещата „Защо? Младежка работа“, която се проведе на празничния 22-и септември. Домакин на събитието бе Община Перник, а в сградата на администрацията бе обособено студио, в което бяха разисквани теми свързани с младежката работа . Това бе първото от редица събития, които Община Перник ще организира до националната младежка среща,която ще се проведе в града ни през месец април 2022 г. Онлайн събитието бе организирано с финансовата подкрепа на програма Еразъм + на Европейския съюз, съвместно с „Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите“, Националния младежки форум и представителство на Европейската комисия в България.

„С нетърпение очакваме Националната младежка среща, но до тогава ще се опитаме всеки месец да организираме поне по едно събитие, за да насочим вниманието на младите хора, които желаят да се занимават с младежка работа към добрите примери“,  казаха представителите на младежките организации и благодариха на общинското ръководство, че е приело присърце работата с младите хора .

„За нас е изключително важно да развиваме младежкия сектор в Перник. За почти две години успяхме да постигнем много, но имаме още много работа. Радващо е, че  Консултативният съвет за младежка политика в града ни, който тази година навърши 13 години  вече има правилник, който бе изготвен заедно с младежките организации и е утвърден от Общинския съвет“, каза секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков.  Той добави, че така организацията вече може да работи синхронно с националното законодателство. Жлябинков каза още, че средствата, които в предходните години са отделяни за младежки дейности са били недостатъчни затова те са увеличени. „Така идеите на младежките организации могат да бъдат реализирани и годишния план за работата им е пълен с различни събития“, коментира секретарят на общината. Той прикани всички  организации на млади хора в Перник, които желаят да се включат в КСМП.

„След приемането на правилника на КСМП е много важно да бъде изготвена и дългосрочна стратегия за младежката работа в Перник. Работим със специалисти в сектора и стартирахме анкета сред младите хора в общината, за да постигнем положителни резултати в  обществения живот в дългосрочен план. Ще изчакаме проучването да завърши, за да можем да обхванем всички желания на активните младежи в Перник“, обяви Мартин Жлябинков.

Той припомни, че предстои в Перник да бъде изграден Младежки център и градът ни се нареди сред осемте в България, които ще имат такъв. „В момента работим по подбора на младежките работници, които ще работят в него и съвсем скоро ще имаме още положителни новини“, каза още Жлябинков.

Темата „Дневният ред на Европейската младежка работа. Процесът от Бон.“ Бе представена от  Лилия Еленкова – EYCA Board member, а за Младежките центрове в България говори  Мария Теодорова от  Дирекция „Външни европейски програми“ към МОН.