АБВ ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори

АБВ ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори

АБВ ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори. Новината обяви лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Стана ясно, че решението е взето единодушно на заседание на Националния съвет на АБВ.

„Нашите аргументи са в няколко аспекта. Първо, Президентството остана институцията, която дава стабилитет, излъчва сигурност и излъчва перспектива. Второ, президентът Радев и вицепрезидентът Йотова са предсказуеми в своето поведение и са отговорни пред обществото. Трето, това остана институцията, която може да създаде условия за диалог с цел намиране на решения, които отговарят на обществения интерес. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова могат да създадат условията, но никой не може да гарантира диалога, ако политическите сили нямат волята и способността да водят такъв диалог и да подчинят своите интереси на интересите на обществото. Не на последно място и президентът Радев, и вицепрезидентът Йотова показаха, че могат да виждат и да чуват. Да погледнеш нещо не значи, че си го видял. Да слушаш, не значи, че си чул. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова съумяха да покажат на обществото, че могат и да виждат, и да чуват.

„Искам да подчертая специално изключителната роля на вицепрезидента Илияна Йотова. Ние понякога сме склонни поради естествената лидираща позиция в една институция да подценяваме втория човек. За мен г-жа Йотова показа с деликатност, но и с много воля качества, които са ни нужни днес, като излъчване в институция, като пестеливост и подреденост на изказа и като готовност да се оценява ситуацията и да се отстоява позиция. Това са неща, които много се надявам да бъдат по достойнство оценени. Убеден съм, че ще бъдат по достойнство оценени от българските граждани, че ще се проведе една действително смислена кампания за избор на президент и вицепрезидент, че тя няма да бъде помрачена от излишни нападки и вулгаризми, цинизми, че атмосферата от последните два парламента, няма да се пренесе в предстоящите две кампании и че ще дадем възможност на кандидатите на президент и вицепрезидент да ни представят своята държавническа визия за развитието на обществото и на държавата и нейните институции“, каза Румен Петков. „Ние ще настояваме в политиката на президента Радев и вицепрезидента Йотова през следващия мандат стратегическо място да заеме българската енергетика“, подчерта още Румен Петков. Той уточни, че това не е условие. По думите му въпросът в момента с енергетиката е въпрос на национална сигурност.

Той коментира и начина, по който се очаква АБВ да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. По думите му разговорите с ръководството на БСП, които се водят в момента са за формулата от предходните избори. „Специално не виждам повод да бъде преосмислена формулата за участие. Нещо повече, ние сме единственият партньор, който сме показали потенциал. Нашите кандидати и то без да изчерпваме възможностите, които АБВ има във всички региони, са получили близо 12 хил. преференции. И то смея да твърдя по един честен, почтен, политически начин, видим от обществото. Считам, че това ще бъде оценено по достойнство. Последните ни разговори с ръководството на БСП са, че просто трябва да материализираме тези разговори в писмено споразумение и да участваме активно в предстоящата кампания“, каза още Румен Петков.