Жълт код за опасно студено време в петък

Жълт код за опасно студено време в петък

Предупреждението е за девет области, там ще се образуват първите слани

Предупреждение от първа степен – жълт код, за ниски минимални температури и за слани, издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология.

Жълтият код за днес е за девет области на страната: София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Смолян, съобщава БТА.

Атмосферното налягане  ще се понижава тази нощ. Над по-голямата част от страната ще се изясни. Вятърът ще стихне.

Над Северозападна България ще се появи разкъсана висока облачност. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, в котловините на Югозападна България и в подбалканските полета – между 1 и 3 градуса и там ще се образуват първите слани.

Днес ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Температурите ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 21 и 26 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Максимални температури на въздуха: 21-23 градуса. Температурата на морската вода е 21-22 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен, по билата и временно силен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 16 градуса, на 2000 метра – около 9 градуса.