Грозно! Съветници от ГЕРБ против паметната плоча на Гагарин

Грозно! Съветници от ГЕРБ против паметната плоча на Гагарин

Неочаквано вчера заседанието на ОбС в Перник вървеше гладко и работата спореше без излишни разправии. Неочаквано едно предложение, което на пръв поглед не би трябвало да породи спорове и скандали, се превърна в ябълка на раздора. Става дума за докладната, внесена от  председателя на Руския клуб „Встреча“ Любов Сосновска, касаеща поставянето на паметна плоча на почетния гражданин на Перник, първия космонавт в историята на човечеството Юрий Гагарин. Срещу идеята скочиха общински съветници от ГЕРБ, според които тя е излишна. Нямало значение бил ли е или не Гагарин в Перник. Според съветници от ГЕРБ той е свързан не с Русия, а с ерата на СССР – период, който е донесъл много страдание на милиони хора. Пък и в Перник една от най-големите улици носи името на Гагарин, има и учебно заведение, наречено на него. Изказванията от представители на ГЕРБ в минипарламента продължиха със сериозен политически апломб, стигна се и до предложение да се поставят паметни плочи и на жертвите на тоталитарния режим, вместо на Гагарин.

„Омерзен съм от случващото се в тази зала, погнусен съм, срамувам се“, заяви Милан Миланов. Той изрази недоумение, че изобщо може да се стигне до подобен дебат и припомни, че дори в САЩ, в сградата на ООН има паметна плоча на първия космонавт на човечеството, а упражняването в политическа риторика точно по темата „Гагарин“ е недопустимо!

В крайна сметка, след повече от час бурни спорове, минипарламентът с 27 гласа „за“, нула „против“ и двама въздържали се, реши паметната плоча да бъде поставена на кръстовището на улиците „Юрий Гагарин“ и „Ленински проспект“ в кметство „Изток“, както предложи съветникът инж. Андрей Андреев.