Перник отбеляза тържествено 113-та годишнина от обявяването на независимостта на България

Перник отбеляза тържествено 113-та годишнина от обявяването на независимостта на България

22-и септември заема важно място в новата история на България. На този ден през 1908 г. родината ни е обявена за независимо царство. Постига се една историческа мечта – народът ни да живее в свободна и независима държава.

 По традиция пред паметника на Кракра Пернишки, под съпровода на патриотични мелодии, изпълнявани от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, се събраха десетки граждани, за да отбележат тази важна дата.

 „Обявяването на независимостта е венец на делото на строителите на съвременна България, които отдадоха без остатък всичките си усилия за каузата на свободата. Направена бе необратима историческа стъпка за окончателното откъсване на родината ни от кошмарното минало на поробена страна“, каза заместник кметът на Община Перник Стефан Кръстев. Той заяви, че  този съдбоносен ден на избор е вдъхновяващ пример и безценен исторически урок за съвременната политическа класа. „Идеалът на Независимостта остана винаги жив в делата на дедите ни. Жив е и днес в сърцата на родолюбивите българи. Ние помним как бе извоювана нашата независимост преди 113 години. Сега наш дълг е да я съхраним и да се борим за силна, достойна, просперираща европейска България. А това е възможно само когато сме единни, когато пазим свободолюбието, дързостта, силната воля и духа, завещани от историята“, категоричен бе Кръстев.

Областният управител д-р Симеон Василев заяви, че Независимостта на България е връх, от който гордо гледаме Европа и света. „С този акт ние, съвременните българи, получихме ново завещание – да пазим родината си свободна и независима. След 113 години България не е забравила този урок и всеотдайно пази историческата повеля на онези родолюбци, които дадоха живота си за свободата и дипломатически отстояха Съединението и Независимостта на нашата родина“, каза още той.  Областният управител добави, че Денят на българската независимост е и урок за това, че когато сме сплотени и единни, постигаме много повече и чертаем по-добро бъдеще. „Затова е важно в дни като днешния, заедно да си спомним тези славни събития и да продължим да се грижим за достойнството и бъдещето на една горда и обединена България“, заключи д-р Василев

„Независимостта не е само политическа категория. Независимостта е и лично усещане. Тя е правото да бъдеш свободен, но и да носиш отговорността за това. Нека тази осъществена мечта на нашите деди ни кара да бъдем по-отговорни, по-родолюбиви. С нейното обявяване, българският народ си възвръща най-ценното – националното достойнство и суверенитет“, каза в празничното си слово председателят на Общинския съвет Димитър Колев. Той призова перничани да помнят, че от усилията на всички ни зависят бъдещето и просперитетът на България. „Нека се присъединим с действията си към девиза от 1908-ма, оставен, за да ни води напред: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”, завърши Димитър Колев.

 Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров, областния управител д-р Симеон Василев, председателя на Общинския съвет Димитър Колев, общински съветници, политически партии и граждански организации.

При паметника на Кракра Пернишки бе подредена и изложба на Регионалния исторически музей, посветена на годишнината от обявяването на Независимостта на Родината ни.