Онлайн дискусия на тема „Защо „Младежка работа“ в Перник

Онлайн дискусия на тема „Защо „Младежка работа“ в Перник

Националната младежка среща, която трябваше да се проведе в периода 22-26 септември в Перник, се отлага заради въведените противоепидемични мерки, съобщиха от Общината. Събитието е отложено за април 2022 г. Организаторите обаче взеха решение да проведат серия от инициативи до провеждането на събитието. Те целят да популяризират темата за Младежка работа и да дадат повече яснота какво всъщност е това и какви са различните й аспекти. Първото такова събитие – Защо „Младежка работа“ – беше в деня, в който трябваше да започне срещата, а именно 22 септември . То бе проведено онлайн, като за това бе обособено студио в община Перник. Част от темите и панелистите, които присъстваха бяха:

•Дневният ред на Европейската младежка работа. Процесът от Бон.- Лилия Еленкова, EYCA Board member

•Младежките центрове в България – Мария Теодорова, дирекция Външни европейски програми към МОН

•Младежки дейности и политики в общ. Перник – Мартин Жлябинков, секретар на община Перник и с ресор Младежки дейности

Бяха проведени интервюта с част от организаторите, които да разкажат повече за Националната младежка среща, защо са избрали именно темата за Младежка работа и какви са планираните инициативи до Април 2022 г.

Събитието се организира от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, в партньорство с Национален младежки форум, община Перник и представителство на Европейската комисия в България. То се реализира с финансовата подкрепа на програма Еразъм + на Европейския съюз.

Националната младежка среща е едно от най-големите младежки събития в България. Всяка година то събира на едно място над 100 участника – млади хора, представители на младежки организации, експерти и политически отговорни лица. Всеки път се обсъждат различни теми и се извеждат предложения и препоръки към институциите и различните заинтересовани страни. Срещата е пример за младежко гражданско участие и се случва в партньорства с местните и национални власти. Тази година темата на срещата бе „Младежка работа от А до Я“ и трябваше да се проведе в Перник.