Политическите партии не постигнаха пълно съгласие за състава на РИК – Перник

Политическите партии не постигнаха пълно съгласие за състава на РИК – Перник

По време на днешните консултации при областния управител д-р Симеон Василев политическите партии и коалиции не постигнаха пълно съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Перник. Консенсус бе постигнат при предложението за председателското място на „Има такъв народ“ и предложеният от Коалиция „БСП за България“  секретар на комисията.

За двете зам.-председателски места на Районната избирателна комисия предложения бяха направени от Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП ДПС, Коалиция „Демократична България – Обединение “ и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Договореност за тях между представителите на партиите не бе постигната .

„В протокола ще бъдат представени всички предложения на политическите партии и коалиции. Той ще бъде изпратен до Централната избирателна комисия, която ще се произнесе с решение за на състава на РИК –Перник за предстоящите избори“, каза д-р Василев. Той добави, че тези избори ще бъдат прецедент в историята на Република България, тъй като в рамките на една календарна година това е третият парламентарен вот. „Вторият прецедент е, че за първи път ще бъдат произведени избори за президент и вицепрезидент, заедно с избори за 47-мо Народно събрание. Това ще е и поредната кампания, ще се проведе в условията на пандемия от COVID-19. Този въпрос ще бъде предмет на разговори и с членовете на РИК, която тя бъде сформирана“, коментира областният управител. Той бе категоричен, че всички мерки срещу разпространението на пандемията трябва да бъдат спазвани по време на кампанията и в изборния ден. Д-р Василев заяви още, че е изключително важно предизборната кампания и изборния ден да бъдат честни и прозрачни и добави, че ще работи за това.

Районната избирателна комисия в Перник на тези избори ще бъде 13-членна, като съотношението между парламентарно представените партии е: Партия „Има такъв народ“ — З членове, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ — 3 членове, Коалиция „БСП за България” – 2 членове, Коалиция „Демократична България – обединение” — 2 членове, ПП „ДПС“ — 2 членове, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!” — 1 член.