Президентът Румен Радев обяви състава на новия служебен кабинет

Президентът Румен Радев обяви състава на новия служебен кабинет

 По-рано днес имената на министрите от новото служебно правителство  бяха публикувани в „Държавен вестник”. Сменени са трима от министрите-  на финансите, икономиката и транспорта.

Ето и състава на новия служебен кабинет:

Стефан Динчев Янев – служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев – служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков – служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев – служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов – служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров – служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков – служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев – служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов – служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев – служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева – служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков – служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова – служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов – служебен министър на младежта и спорта.

При обявяването на състава на Министерския съвет, президентът Радев благодари на служебните министри за усилията, положени през изминалите два месеца.

„Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носехме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори – за първи път – с машинен вот. Разкри тежкото наследство, разруха в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти. Сезира прокуратурата по установените злоупотреби и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат беше рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица. Правителството актуализира бюджета и пенсиите. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за устойчивост. Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, овладя хаоса около кризата COVID-19. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието на обществото. НС не успя да излъчи редовно правителство в условие на криза. За първи път в историята си България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области. Знам, че правителство без парламент няма капацитет да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас да продължавате с разумни стъпки до следващите поредни избори“, каза днес президентът Румен Радев.

Благодарности към служебните министри изказа и премиерът  Стефан Янев.

„Задълженията на новия служебен кабинет трябва да бъдат фокусирани върху организацията на честни и прозрачни избори. Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, което да прави промени, да представя смислени политически идеи. Българските граждани заслужават това. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия. Оценката за служебния кабинет ще бъде дадена от българските граждани. Обществото е най-справедливият съдник. За себе си мога да заявя, че ще продължа да работя съвестно и отговорно в интерес на страната“, заяви Янев.

Членовете на третия служебен кабинет положиха клетва.