Трънската екопътека ще бъде обновена

Трънската екопътека ще бъде обновена

Окаяното състояние на трънската екопътека отдавна тормози и туристи, и местни хора. В скоро време обаче този казус ще бъде решен. От общината съобщиха, че нейният ремонт започва. След няколко обществени поръчки вече има избран изпълнител, с който е подписан договор за обновяване на съоръжението. Стойността на ремонта е 108 200 лв. и се финансира от бюджета на община Трън.

Ще се ремонтират два провиснали моста – непосредствено пред Ломничкото ждрело на река Ерма и на Високия мост в ждрелото на река Ябланица. Ще се подменят спомагателните дървени стълби, осигуряващи най-често подходите към мостовите съоръжения. Укрепените стъпала по трасетата са най-амортизираният компонент от екопътеката. Ще се обновят над 70 процента от предпазните парапети. На всички мостове ще се подменят 10 процента от дъските и 80 на сто от парапетите. Ще бъдат направени подобрения и на информационните табели.

Трънската екопътека в сегашния й вид е изградена през 2002г. и е с дължина 13,2 км. Макар и замислена като единна система от вариантни кръгови маршрути, след настоящия ремонт екопътеката ще продължи да функционира в две напълно самостоятелни части – Ябланишка екопътека по река Ябланица и същинска Трънска /Ломничка/ в и непосредствено край ждрелото на река Ерма, уточняват от администрацията.