Просветният министър проф.Денков откри учебната година в ПМГ

Просветният министър проф.Денков откри учебната година в ПМГ

Просветният министър проф. Николай Денков, кметът на общината Станислав Владимиров и началникът на РУО на МОН инж. Ваня Коконова  днес бяха гости на възпитаниците на пернишката Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“ и споделиха с тях слънчевият празник – началото на новата учебна година. Той започна с издигането на националния трикольор и внасянето на училищното знаме.

„Днес е специален ден за нас – започва новата учебна година и се радвам да видя в двора на нашето училище толкова усмихнати лица – на учители, ученици, родители. Тази есен ПМГ ще отвори празнично училищните си врати за бъдещите математици на Перник. Пожелавам на всички щастливи дни в нашата гимназия. Съхранявайте нейните традиции, умножавайте успехите, вярвайте на вашите преподаватели!“ С тези думи се обърна към учениците директорът на учебното заведение Емилия Грозданова.

За да бъде нашата гимназия желана територия със съвременна и привлекателна учебна среда, с гордост ви посрещам в модернизирана материално-техническа база. Днес, заедно с нашите гости, ще открием проектът „Класна стая за креативни и дигитални създатели“, финансиран МОН, – т.н. STEM кабинет, заяви директорката на ПМГ Грозданова и пожела на добър час на учители, ученици и родители.

В своето приветствие проф. Денков каза: „Днес, на този първи учебен ден, вие влизате в едно ново приключение. Приключение, пълно с препятствия и трудности, но и с много положителни емоции, надежда за успех, надежда за нови хоризонти и нови възможности, за които даже и досега не сте мислили. Аз самият съм завършил природоматематическа гимназия и едва след години разбрах колко много възможности съм получил в своя живот именно заради подготовката, която ми е дала тя. Така че, вярвайте на своите учители, вярвайте на своето училището, което ще ви отвори нови хоризонти във вашето бъдеще. Вярвайте в науката и помнете, че науката и красотата вървят ръка за ръка, защото в науката има много красота  и и в красотата има много наука!“ Пожелавайки много успех на учители и ученици, проф. Денков направи и символичен подарък на училището –  той дари на директора на ПМГ училище звънец, какъвто получава и всеки министър на образованието, встъпвайки в длъжност и поздрави преподавателите и възпитаниците на пернишката ПМГ с нейния стогодишен юбилей. Той пожела спорна учебна година и изрази надежда, че тя ще е присъствена.

Не скри своето вълнение днес и кметът на общината Станислав Владимиров. То беше оправдано, защото той самият е възпитаник на ПМГ. Към учениците той се обърна с думите:  „Наистина 15 септември носи една специфична магия. На мен са ми минали едни от най-хубавите години в тази сграда, изпълнени с невероятни емоции и невероятни спомени. Тази сграда, това училище ми даде онзи темел, който ми позволи наистина да реализирам мечтите си в житейския и професионалния си път. Пожелавам ви да изпитате тези емоции, пожелавам ви да вземете знания, които ще ви дадат хоризонта, в който да сбъднете мечтите си. На вашите преподаватели пожелавам да бъдат все така борбени, защото година и половина те изнесоха на плещите си огромно предизвикателство, но сега всички виждаме резултата – тук сме на присъствен ден. Пожелавам ви, скъпи преподаватели, да продължавате напред все така целеустремено, да можем да развиваме нашето образование, от което да берем плодовете в идните години“, каза в своето приветствено слово кметът Владимиров, пожелавайки на добър час на учители, ученици, родители.

Празникът завърши с официалното откриване на новата креативна класна стая за дигитални създатели.

В STEM ученици на ПМГ „Христо Смирненски“ демонстрираха работата на клуба по роботика и представиха целите на кабинета. STEM е абревиатура за Science, Technology, Engineering, Maths – Наука, Технологии, Инженерство, Математика. Това е направление в образованието, което разглежда отделните дисциплини като обвързани в един общ контекст с различни препратки и връзки помежду си. Обучението по STEM предполага подход, който изгражда умения за критично мислене, анализ, изследване и проследяване на взаимовръзки между отделни дисциплини и сфери на познание.